­

phone

logo O&O

 

Module C is het laatste onderdeel voor de opleiding tot kynologisch instructeur. Als je Module A, B én C met succes hebt doorlopen, dan voldoe je in ruime mate aan de eindtermen die door de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland zijn gesteld aan de kynologisch instructeur en ontvang je het bijbehorende diploma.

Bij deze module is het nodig dat je regelmatig, op afspraak, zelf een hond meeneemt (je eigen hond of de hond van iemand anders waarvan jij weet dat deze zich tijdens de cursus en bij jou op zijn gemak zal voelen).

Doel van module C
Of je nu kiest voor hobbymatig of beroepsmatig geven van honden-opvoedcursussen; als instructeur rust er een verantwoordelijke taak op je schouders. Bij foute adviezen kun je de relatie tussen een geleider en zijn hond enorm onder druk zetten, met alle gevaren van dien. Door je te verdiepen in het wezen van de hond, kennis te hebben van hoe honden leren en communiceren en wat de betekenis hiervan is voor een prettige baas-hondrelatie, kun je een wezenlijke bijdrage leveren aan het welslagen van een goede opvoeding en het probleemloos functioneren van honden in gezin en maatschappij. Daarvoor moet je heel wat in huis hebben en moet je als instructeur je willen blijven verdiepen in de ontwikkelingen binnen de kynologie en recente wetenschappelijke onderzoeken.

Bij module C gaan we vanuit de theoretische basis van module A en B verder in het in de praktijk vormgeven en uitvoeren van opvoedingscursussen aan hondeneigenaren. Om iedere combinatie zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, moet een instructeur zijn aanpak en methoden telkens opnieuw aanpassen aan de individuele cursist. Onze docenten geven een breed arsenaal aan methoden en inzichten mee, waardoor een goede basis ontstaat voor het op een verantwoorde en veilige manier lesgeven aan een grote diversiteit aan honden en eigenaren. In deze cursus wordt de basis gelegd voor het lesgeven binnen diverse disciplines van de hondenopvoeding/hondensport.

Allerhande basisoefeningen die nodig zijn voor het prettig functioneren van de hond in onze maatschappij, komen in diverse variaties aan de orde, evenals de toepassing hiervan in de dagelijkse praktijk. De wetenschappelijke fundering voor deze aanpak wordt gehaald uit de meest recente kennis over leerprincipes. Een goede relatie tussen eigenaar en hond staat hierbij centraal.

Inhoud module C
In de eerste twee cursusdagen nemen we alle oefeningen en methoden uit het cursusboek door. Je hebt je (eigen) hond deze eerste dag al bij je! Het is de bedoeling dat je na afloop van deze dagen, thuis en op het trainingsveld actief met deze oefeningen aan de slag gaat en ze je eigen maakt, zodat je deze basis beheerst bij de overige cursusdagen.
Daarnaast adviseren wij de aanbevolen boeken die op de boekenlijst staan te lezen.

Lesgeven in de praktijk; tijdens lesbeurten wordt er geoefend in het lesgeven aan medecursisten en het overbrengen van de theoretische kennis die tijdens de modules A en B is opgedaan. We besteden ook aandacht aan het op een creatieve en motiverende manier invullen van een les. De basisoefeningen die aangeboden worden in de diverse opvoedingscursussen staan hierbij centraal. Gedurende de cursus wordt verwacht dat de cursist minimaal les kan geven in de aangeboden methoden voor het aanleren van deze oefeningen. Kennis van andere goede methoden die aan de eisen voldoen wordt gewaardeerd.

 • opvoedingsoefeningen
  Tijdens theorieopdrachten komen diverse oefeningen aan bod die eraan bijdragen dat de hond leert aangepast te zijn aan de maatschappij en de thuissituatie. Voorbeelden zijn autotraining, fietsen met de hond, negeren trimmers en fietsers, enzovoorts.
 • theorie
  In deze module wordt de theoretische kennis vertaald naar de praktijk waarbij diverse vragen als voorbeeld worden behandeld. Zoals: Hoe kun je tijdens je cursus inschatten of de baas-hondrelatie goed is? Wat is een goede les- en cursusopbouw? Welke adviezen geef je aan eigenaren die meer dan één hond hebben?
 • pup/jonge hond
  Hierbij komt specifieke kennis aan bod die nodig is om de eigenaren van honden in deze leeftijdsgroep goed te kunnen begeleiden.
 • Actief en creatief lesgeven
  In de cursus komt ook het actief en creatief lesgeven aan bod zodat je als instructeur in staat bent in te spelen op de behoeften van je cursisten en de lessen op een aantrekkelijke manier kunt aanbieden.

Voor wie
Deelname aan module C kan na het met positief resultaat behalen van het certificaat van Module A /  Ken je hond en als je volledig hebt deelgenomen aan Module B / Train de hond. Minimale leeftijd van deelname is 17 jaar.

Inschrijven
Je kunt je alleen voor deze module opgeven, als jij persoonlijk lid bent van O&O.
Aanmelden kan via "Mijn O&O".
Wij verzoeken je het inschrijfformulier zo volledig mogelijk in te vullen.
Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cursusduur
De cursus bestaat uit 8 lesdagen. Daarnaast bevat module C een theorie-examen (halve dag). De lesdagen zijn van 9 tot 17 uur. Je hond is aanwezig op een aantal lesdagen, maar niet op de examendagen.
Voor het praktijkexamen schrijf je je apart in.

Cursusdata
De cursus- en examendata vind je hier
Als er achter deze data geen ‘vol’ staat, kun je ervan uitgaan dat er nog plek is en dat je kunt deelnemen)
* Wil je voor een volgeboekte cursus op de reservelijst geplaatst worden laat dit dan weten aan het cursusbureau

Prijs module C
De prijs van module C is € 850,00 (inclusief cursusboek, theorie-examen, koffie, thee en lunch).
Voor het praktijkexamen schrijf je je apart in en betaal je €100,-.
De kosten voor herexamen theorie bedragen € 50,00 en voor herexamen praktijk €100,-.
Het mondeling afleggen van dit examen is mogelijk, een verzoek hiervoor dien je minimaal 14 dagen voor aanvang van het examen in te dienen bij het cursusbureau. De extra kosten voor een mondeling examen zijn € 35,00.

Wijze van betalen
Bij inschrijving wordt je automtaisch doorgestuurd naar een iDeal-betaalpagina. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van je betaling.

Stage module C
Het is voor de cursisten van module C vaak zinvol om een stageperiode te doorlopen om meer ervaring op te doen in het lesgeven in de praktijk. Na het derde lesblok zullen de docenten tijdens een gesprek onder vier ogen hierover advies geven.

Examen/beoordeling
Om deel te kunnen nemen aan het praktijk examen moet eerst het theorie-examen behaald zijn. Tijdens het praktijkexamen breng je het geleerde in de praktijk tijdens lesbeurten die je gaat geven aan hondeneigenaren die je niet kent. We beoordelen je op een aantal aspecten waaruit je kennis en inzicht blijken. Zwaartepunt ligt bij jouw vaardigheden om de interactie tussen eigenaar en hond goed in te schatten en je begeleiding hierop af te stemmen. Daarnaast bekijken we kritisch of je de leertheorieën op een juiste wijze in de praktijk toepast. Bovendien beoordelen we je didactische vaardigheden: hoe goed ben je in staat om je kennis over te dragen op je cursisten, zowel praktisch als theoretisch? ( Klik hier voor de data)
Deelnemers die slagen krijgen het deelcertificaat module C en het diploma kynologisch instructeur.

Veilig voorproefje praktijkexamen? Groene cursist!
Bij het praktijkexamen maken wij gebruik van ‘groene cursisten’. Dit zijn hondenbezitters die zich vrijwillig beschikbaar stellen als ‘onwetende cursist’ om zo de examenkandidaten in de gelegenheid te stellen ‘les te geven’. Deelname als ‘groene cursist’  kan een goede voorbereiding op je eigen praktijkexamen zijn, dus geef je op! Deelname staat ook open voor mensen die een keer willen meemaken hoe een ‘dagje O&O’ is of instructeurs die kennis willen opfrissen. Het opleidingsniveau van de hond of eigenaar is niet van belang. Wel verzoeken wij geen honden mee te nemen met ernstige gedragsproblemen. Minimum leeftijd van de hond is ca. 10 maanden.
Het praktijkexamen duurt een hele dag en wordt afgenomen bij het Dogcenter in Kerkwijk.
Meld je aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Graag ook het ras van de hond, de naam, leeftijd en reu/teef vermelden.

Cursuslocatie
Module C wordt gegeven op het terrein van Dogcenter in Kerkwijk (Zaltbommel). Het praktijkexamen wordt eveneens op deze locatie gegeven, het theorie-examen vindt plaats in Woudenberg.

Overnachten?
Voor informatie over de mogelijkheden in de buurt van cursuslocatie Zaltbommel: klik hier

Aanbevolen literatuur
Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans: elke pup een goede start
Auteurs: Martine Burgers en Sam Turner
Uitgeverij: Edicola Publishing bv
ISBN 978-94-91172-81-6
Verplichte kost voor elke instructeur, fokker en puppyeigenaar (in spe)!

De volgende boeken geven extra, verdiepende informatie.

Clickertraining. De vier geheimen van supertraining! Morten Egtvedt & Cecilie Køste
Uitgever: DogAction, Eindhoven ISBN: 978-90-814568-1-4

Superhonden van Jane Killion
Uitgever: Plasman vertalingen ISBN. 9789491700002

Dog Trainers Resource deel 1 en 2 van de APDT geschreven door Mychelle Blake.
Uitgever: Dogwise Publishing ISBN. 9781929242955

Click to Calm, healing the agressive dog Emma Parsons
Uitgever: Sunshine Books, Inc. ISBN 1-890948-20-9

Waar wij voor staan

Positief
We werken vanuit een positieve, hond- en mensvriendelijke benadering

 

Veel praktijk
Naast theorie bieden we veel praktijkoefeningen, zodat de instructeur op het veld in staat is de combinatie begeleider - hond optimaal, afgestemd op hun individuele behoeften te ondersteunen

 

Divers
We maken gebruik van veel verschillende methodieken, waardoor de instructeur beschikt over een breed arsenaal van benaderingen

 

Nieuwsgierig
We hebben een open houding naar ontwikkelingen in het veld en de wetenschap.

 

Kritisch
Nieuwe benaderingen worden op hun bruikbaarheid beproefd en - indien positief beoordeeld - in het opleidingsaanbod opgenomen.

 

Betrouwbaar
O&O is in 1980 opgericht en telt ca. 2000 leden. Sinds de oprichting hebben duizenden cursisten een opleiding bij O&O gevolgd.
O&O is lid van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

 

Meer informatie? Bel ons! 06 1211 3055
(ma-vr tussen 9.30 uur en 14.00)

 

­