­

logo O&O

logo O&O

Doel van module A - Ken de hond
Iedereen die een hond heeft of hobbymatig of professioneel met honden werkt, heeft basiskennis nodig. De module Ken de hond biedt je dat fundament. Ook fokkers, mensen die werken bij een hondenuitlaatservice, hondentrimmers en pensionhouders zullen deze module uitermate interessant vinden! Voor wie andere cursussen bij O&O wil gaan volgen, is de module A - Ken de hond verplichte kost.
Wanneer je in het bezit bent van het certificaat van de module A - Ken de hond plus het bewijs van deelname aan module B - Train de hond én de certificaten van module C - Train de mens, dan voldoe je in ruime mate aan de eindtermen die door de Raad van Beheer zijn gesteld aan een ‘kynologisch instructeur’ en ontvang je het bijbehorende diploma.

Inhoud module A - Ken de hond

 • afstamming en de gevolgen daarvan
  Hoe is de hond zoals we hem vandaag kennen ontstaan en wat betekent dit voor de omgang met en de verzorging van honden?
 • gezondheid
  Belangrijke basiskenniskennis over de bouw, beweging, anatomie en verantwoord bewegen van honden komt hier aan bod. Onder de noemer gezondheidsleer leer je bovendien wat de kenmerken van een gezonde hond zijn en wat de gevolgen kunnen zijn van veelvoorkomende aandoeningen bij honden.
 • ontwikkelingsfasen
  Elke ontwikkelingsfase in het leven van een hond heeft zijn eigen kenmerken; je leert welke aandachtspunten er zijn per fase en hoe je een hond hierbij het beste kunt begeleiden.
 • houding & gedrag
  Met behulp van veel beeldmateriaal leer je kijken naar hondengedrag. Daarnaast gaan we uitgebreid in op gedragingen die je zoal ziet bij zoals angst, stress, agressie en imponerend gedrag.
 • leerprincipes
  Hoe leert een hond en hoe kun je hiervan optimaal gebruik maken in de opvoeding en bij de training? Aan de hand van praktijkvoorbeelden krijg je hierin inzicht.
 • emoties bij honden
  Welke emoties hebben honden, hoe herken je die en hoe beïnvloeden die welzijn en gedrag? Kennis hierover helpt ons om emoties te begrijpen, waar mogelijk te beïnvloeden en om het welzijn van de hond positief te bevorderen.
 • waarom doet een hond wat hij doet? 
  Wat is de invloed van emoties, context, prikkels en motivatie op gedrag? Inzicht hierin biedt vele aanknopingspunten voor het aansturen of ombuigen van gedrag; op het trainingsveld, in de dagelijkse omgang met de hond, maar ook in probleemsituaties.
 • welzijn en levensbehoeften
  Als volwassen mens hebben wij de kwaliteiten in huis om het samenleven van alle individuen in het gezin – mens en dier – verantwoord en plezierig te laten verlopen. Hoe kun je voorzien in de basisbehoeften van de hond, zoals de behoefte aan sociaal contact, voeding, veiligheid, voorspelbaarheid en structuur? Als verantwoord begeleider verplaats je je in het standpunt van de hond. Je doorgrondt zijn behoeften en speelt daar welwillend op in.
 • rasspecifieke eigenschappen van de hond
  Elk ras / elke rasgroep heeft zijn eigen kenmerken en die hebben gevolgen voor de wijze waarop je honden kunt opvoeden en trainen.

 

Voor wie?

 • Module A - Ken de hond is interessant voor alle mensen die meer van honden en hun gedrag willen weten.
 • Voor instructeurs van alle disciplines (agility, flyball, neuswerk, jacht, obedience etc.).
 • Je kunt de module ook als opfrisser gebruiken. De cursus algemene vorming is niet meer geldig voor het traject naar kynologisch instructeur.
 • De module maakt een verplicht onderdeel uit van het diploma kynologisch instructeur.

 

Inschrijven
Je kunt je alleen voor deze module inschrijven als jij persoonlijk lid bent van O&O.
Dit kan via "Mijn O&O" (Activiteiten). Na de inschrijving ontvang je een bevestiging via e-mail. Niets  ontvangen? Kijk dan eerst in je spambox.

Je kunt je voor een volgeboekte cursus op de reservelijst laten plaatsen door je aan te melden voor de betreffende cursus. Hiervoor betaal je niets.

Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing.

Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cursusduur 
4 dagen of  de combinatie van 2 dagen en 4 avonden. Dit is exclusief het examen dat op een extra dagdeel (ochtend) wordt afgenomen.

Cursusdata
De cursusdata vind je hier

Prijs module A - Ken de hond:

 • Op locatie:€ 400,00. Dit is inclusief cursusboek (PDF), koffie, thee en lunch, centraal examen en certificaat (mits geslaagd).
 • Deels op locatie/deels online: € 375,00. Dit is inclusief cursusboek (PDF), centraal examen, certificaat (mits geslaagd), koffie, thee en lunch op locatie.

Let op: Naast de inhoud van het cursusboek, de presentaties en de informatie tijdens de lessen, is het boek Welkom Puppy! van Joke Monteny verplichte lesstof. Er kunnen examenvragen over de inhoud van dit boek worden gesteld.

Wijze van betalen
Bij de inschrijving word je, na het inschrijfformulier te hebben ingevuld en op “Verder” te hebben geklikt, automatisch doorgestuurd naar een samenvatting van jouw inschrijving en kies je jouw betaalwijze: iDEAL (NL) of SOFORT (D) of Bancontact (B). Klik daarna op Afronden.

Zo word je doorgeleid naar het afronden van jouw betaling. Nadat de betaling gelukt is sta je ingeschreven als deelnemer aan module A – Ken de hond.

Bij plaatsing op de wachtlijst volgt de facturering en betaling pas als er daadwerkelijk een plek voor je vrij komt.

Toets
Deze module wordt afgesloten met een toets, die bestaat uit meerkeuzevragen. De vragen van de toets zijn voor 75 procent gebaseerd op de inhoud van het cursusboek. De rest is afkomstig van de cursus. Deelnemers die slagen krijgen het (deel)certificaat module A - Ken de hond.

De toets wordt tijdens het Centraal examen te Woudenberg gehouden gedurende een extra dagdeel (ochtend).
Het is niet mogelijk om alleen de toets af te leggen; je moet de hele cursus volgen om aan de toets te kunnen deelnemen.

Het mondeling afleggen van de toets is in overleg met de cursusleiding mogelijk; een verzoek hiervoor dien je minimaal 14 dagen voor aanvang van het examen in bij het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De toeslag voor een mondelinge toets bedraagt € 35,00
(Klik hier voor de data)

Tijdstip (her-)toets module A - Ken de hond
Het tijdstip van de toets wordt naar je gemaild in de week voorafgaand aan de toets.
Prijs her-toets theorie Module A - Ken de hond: € 50,00.

Route
Om te kunnen deelnemen aan module B - Train de hond, dien je module A - Ken de hond volledig te hebben doorlopen.

Voor elke afzonderlijke module kun je een deelcertificaat/bewijs van deelname behalen. Je hebt zowel het certificaat van module A - Ken de hond als het bewijs van deelname aan module B - Train de hond nodig om te kunnen doorstromen naar module C - Train de mens. De combinatie van de module A - Ken de hond, module B - Train de hond én module C - Train de mens gezamenlijk leidt je op tot kynologisch instructeur.
Je kunt er uiteraard voor kiezen slechts een of twee modules te volgen.


Aanbevolen literatuur

Een vlekkeloos hondenleven
Wetenschappelijke benadering van hondengedrag en welzijn
Ilse Rediers (ISBN: 978904413829)

Toepoels Honden Encyclopedie
Uitgever: Becht ISBN: 90-230-1032-9
Deze encyclopedie behandelt de kynologie zeer uitgebreid. Ook gedrag en leerprocessen worden uitgelegd en zijn onder de trefwoorden te vinden.

Begrijp ik mijn hond? Nicky Gootjes & Sacha Gaus
Uitgeverij: Fontaine uitgevers ISBN 90.5956.1198
Een boek met heel veel foto's over houding en gedrag en een aantal filmpjes hierover op de bijbehorende DVD.

Peter Beekman “Black-boxmethode – een handleiding”
Uitgever: Bloemendal ISBN: 907746223-b
Een leuk leesbaar boekje dat ingaat op hoe gedrag ontstaat en hoe je dit kunt gebruiken in het opvoeden en trainen van de hond. De methode / visie gaat er van uit dat niet één opvoed- of trainingsmethode de juiste is, maar dat je het altijd maatwerk moet leveren. Elke hond heeft een andere motivatie om gedrag te laten zien. Dit leren zien biedt handvatten voor je opvoeding / training.

Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans: elke pup een goede start
Auteurs: Martine Burgers en Sam Turner
Uitgeverij: Edicola Publishing bv ISBN 978-94-91172-81-6

De volgende boeken geven extra, verdiepende informatie:

Hondencultuur van Jean Donaldson
Uitgever: Bloemendal uitgevers ISBN: 9789077462089

Dog language van Roger Abrantes
Uitgever: Wakan Tanka Publishers ISBN: 0-9660484-0-7

Stress bij honden van Martina Nagel en Clarissa v Reinhardt (2002)
Uitgever: Natural Dog Life (www.naturaldoglife.nl), ISBN: 90-810256-1-9

John Bradshaw - Dit is de hond (2012) / Dog Sense (2011) Nederlandstalig
Uitgever: Nieuw Amsterdam ISBN. 9046812030 / Engelstalig uitgever: Basic Books ISBN. 978-0-465-01944-1

Hondenlogie – Willy van de Veldt (2011)
Uitgever: Free Musketeers ISBN. 978-90-484-1773-5

How dogs learn van Mary R. Burch & Jon S. Bailey (1999)
Uitgever: Howell Book House ISBN. 0-87605-371-1

For the love of a dog van Patricia B. McConnell (2006)
Uitgever: Ballantine Books ISBN. 978-0-345-47715-6

Perfect Puppy in 7 days van Sophia Yin
Uitgever: CattleDog Publishing ISBN. 9780964151871

Waar wij voor staan

Duim omhoog
Positief
We werken vanuit een positieve, hond- en mensvriendelijke benadering.

 

Praktijkoefening zit
Veel praktijk
Naast theorie bieden we veel praktijkoefeningen, zodat de instructeur op het veld in staat is de combinatie begeleider - hond optimaal, afgestemd op hun individuele behoeften te ondersteunen.

 

Diverse handen
Divers
We maken gebruik van veel verschillende methodieken, waardoor de instructeur beschikt over een breed arsenaal van benaderingen.

 

hondenneus
Nieuwsgierig
We hebben een open houding naar ontwikkelingen in het veld en de wetenschap.

 

Vergrootglas
Kritisch
Nieuwe benaderingen worden op hun bruikbaarheid beproefd en - indien positief beoordeeld - in het opleidingsaanbod opgenomen.

 

Schakels
43 jaar ervaring!
O&O is in 1980 opgericht en telt ca. 2000 leden. Sinds de oprichting hebben duizenden cursisten een opleiding bij O&O gevolgd. O&O is een door het CKI (RvB) en SPPD geaccrediteerd opleidingsinstituut.

 

Meer informatie? Bel ons! 06 1211 3055
(ma-vr tussen 9.30 uur en 14.00)

 

Opleiding Kynologisch Instructeur erkend door:

erkenningen RvB en SPPD

­